sâmbătă, 30 octombrie 2010

Totul despre fantome

Probabil este fenomenul paranormal cel mai cunoscut si cel mai raspandit din lume, avand in vedere ca fiecare civilizatie “se mandreste” cu fantomele sale si de secole se inregistreaza astfel de aparitii pe intreg mapamondul... Cuvantul fantasma (fantoma) deriva din grecescul "phàinesthai" si inseamna “a aparea”,  in sensul aparitiei rapide a unei persoane, animal sau obiect, si disparitiei la fel de precipitate. Dincolo de motivatia “materializarii” lor, este interesant si modul in care o fac: uitati pentru un moment de fantomele “clasice” in cearceafuri sau cavalerii fara cap; o sumedenie de astfel de aparitii sunt entitati invesmantate in haine de epoca sau iau forma de vapori, vanturi reci, globuri de lumina.
De asemenea, exista si fantome ale elementelor, cunoscute deja din antichitate, ce populeaza aerul, apa, padurile, fluviile, lacurile; aflate intr-o “conexiune” totala cu natura, in general invizibile, dar cu posibilitatea de a lua chip uman (vezi fata morgana, gnomii, elfii, sirenele sau nimfele), aceste figuri au imbogatit panorama mitologiei minore. Jung teoretiza ca ar fi de-a dreptul “elemente arhaice ale inconstientului colectiv”. In Occident, se poate spune ca acest fenomen a fost inaugurat de fotografia paranormala, iar cazuistica existenta este fara nicio umbra de indoiala una imensa, si intr-o continua crestere. Manifestarile sunt insa felurite si imbraca aspecte atat de diferite intre ele incat a vorbi despre o clasificare a acestor cazuri este un subiect foarte delicat. Si totusi, o subdivizare principala separa fantasmele subiective de cele obiective: primele se arata unei singure persoane, motiv pentru care exista dubiul ca ar fi mintea acesteia cea care a dezvoltat imaginea, ca intr-un vis; in cadrul celei de-a doua, lucrurile se complica intrucat terte persoane sunt “convocate”.
Fantomele nu sunt simpla inchipuire ori aberatie a mintilor bolnave, scrie Petru Comanescu in cartea sa “Parapsihologia”. In opinia autorului, nu putem sa nu admitem ca (in anumite situatii)  fenomenul “fantomelor” s-a manifestat realmente. Mai ramane sa intelegem si de ce.
 Pe cat se pare, orice incercare de a da o explicatie acestui fenomen se bazeaza pe teoria reincarnarii. Lasand la o parte exagerarile grosolane si simpliste, spune Comanescu, reincarnarea nu e o idee de lepadat. Un astfel de model ciclic al vietii presupune faptul ca materia nu e niciodata distrusa, se reintoarce in “sistem” pentru a reaparea mai tarziu. Din aceasta perspectiva, materia organica, vie, s-ar resuscita sub aceeasi forma, cu acelasi tipuri de comportament, intr-un proces de reincarnare. Lasand la o parte genetica, potrivit careia memoria speciei se conserva prin informatiile stocate intracelular si vehiculate prin  AND si ARN, lasand la o parte si clonarea, specialistii in parapsihologie cred ca oamenii poseda si un alt tip de memorie: cea numita “memoria aurei”, fenomen numit si “efectul fantoma”. Iar  fantomele viilor sau ale mortilor ar conserva adesea tocmai memorii bioenergetice, forme de bioenergie capabile sa “inmagazineze” forma organismului viu. “Din toate datele pe care le posed rezulta ca aceasta actiune conservata continua si dupa ce organismul nu mai este viu. Nu stiu ce este bioenergia, dar se pare ca ea nu piere”, spune pe sleau autorul Parapsihologiei.

Bantuitii
O incercare de a trece in revista cazurile autentice de aparitii ale fantomelor este lucrarea lui Ernesto Bozzano intitulata “Fenomene de bantuire” unde, in total, autorul retine 374 de cazuri. Gratie acestora, mai tarziu, Rene Sudre va opera o sistematizare a caracteristicilor acestui capitol din parapsihologie, identificand patru trasaturi principale: fenomenele de bantuire sunt legate de o zona foarte limitata, cladire, camera sau obiect; nu par a necesita prezenta unui medium; sunt in genere persistente, dar nu neaparat si periodice si au legatura, de cele mai multe ori, cu un eveniment tragic sau o moarte. Mai exista si o a cincea trasatura – asa-numitul “automatism al fantomelor”, analizata de Colin Wilson in 1971, potrivit careia fantomele mortilor ar reveni in locul unde au trait si ar repeta simulacrul actelor comise in viata (victima unei crime sau a unui accident ar aparea cu bratele intinse si cu chipul schimonosit de groaza, asasinul condamnat ar geme si ar implora iertarea, etc).
Faptul ca fantomele apar in urma unui eveniment tragic sau a unei morti violente este explicat de ocultisti prin aceea ca atunci are loc o emisie masiva de bionergie; iar realitatea ca totusi, foarte putine asasinate sau accidente genereaza materializari de fantome este explicat de acestia prin aceea ca numai “sufletele inferioare” sau “nenorocite” se reintorc sa bantuie pamantul: unii au savarsit greseli grave pe timpul vietii si doresc sa le indrepte, altii sunt tinuti in loc de afectiunea fata de persoane aflate in viata sau chinuite de constiinta datoriei neimplinite. Din punctul de vedere al parapsihologilor, materializarea fantomelor s-ar datora unui subiect indepartat sau unuia ignorat: subiectul ignorat fiind acel individ cu puteri paranormale care nu-si cunoaste inzestrarea – el percepe (inconstient) energia stocata si o materializeaza prin teleplastie si prozopopeza spontana -, in timp ce subiectul indepartat ar fi individul bine dotat din punct de vedere paranormal, dar aflat la distanta; acesta din urma trebuie sa aiba capacitatea perceptiei extrasenzoriale, precum si forta de a realiza teleplastia, acesta din urma fiind echivalenta cu materializarea fantomei.

Noaptea mortilor vii
Zguduitorul aspect constituit de aparitia fantomelor defunctilor reprezinta o tipologie ce pare a fi corelata unor factori mentali (telepatie, vis) sau unor cunostinte personale (ganditi-va la aparitia unor rude sau cunostinte decedate care va trimit mesaje).  La momentul actual, una dintre explicatiile acreditate este ideea ca aceasta tipologie specifica de fenomene ar fi un soi de “amintire” a cuiva care a trait vreme de multi ani intr-un loc, facand intodeauna aceleasi lucruri; nu se stie exact cum, dar ele au ramas “intiparite” ca pe o banda magnetica. Urmarind acelasi exemplu al benzii magnetice se poate imagina ca viata, dar mai ales timpul, asa cum percepem, nu ar fi decat o linie dreapta printre alte linii drepte (ce reprezinta alte dimensiuni, asadar alte lumi) si daca dintr-o ratiune necunoscuta si incontrolabila una dintre aceste linii ar suporta o usoara si temporara interferenta (cum ar fi de tip magnetic), cele doua dimensiuni ce ar intra in coliziune, ar genera ceea ce numim fantoma.  Nu e exclus ca aceasta ipoteza, in masura in care ar fi si validata, sa stea la baza multor alte fenomene bizare.
Fantasmele nascute doar prin intermediul sedintelor de spiritism, asadar cu ajutorul unui medium sunt de cele mai multe ori  rude decedate ale unuia dintre cei prezenti. Se infatiseaza sub diferite forme: siluete luminoase cu chipuri bine definite, de la maini la fata si pana la brate create din ectoplasma (substanta spirituala pe care spiritistii sustin ca ar emana-o mediile in timpul transei). Nu lipsesc totusi nici cazurile de fantome ale unor persoane necunoscute celor prezenti la sedinta de spiritism. Aceasta tipologie de fantome este, de altfel, si cea mai suspectata de sarlatanie intrucat in decursul timpului numeroase astfel de sedinte au rezultat a fi trucate si, in consecinta, fenomene precum formele ectoplasmatice au reiesit a fi doar produse ale credulitatii umane. De asemenea, unii cercetatori ai acestui domeniu sunt tentati sa afirme ca nu poate fi credibila marturia aparitiei unui decedat din partea unui martor aflat la curent cu faptul ca persoana in cauza a murit, pentru ca mintea umana dispune de o imaginatie bogata, iar stresul, durerea sau oricum perioadele de tensiune deosebita din viata oricui pot declansa dereglari psihice. Exista totusi si cazuri in care un subiect asista la o aparitie despre care va descoperi ulterior ca apartine unui defunct.Daca vrei sa scapi de-o fantoma, cred specialistii, cel mai simplu mod este sa pleci tu; o astfel de fantoma “domestica” nu va pleca nicicum din casa “bantuita”, intrucat prezenta ei depinde strict de zona respectiva. Acest fenomen se numeste “influenta locala”. In opinia lui Petru Comanescu, chestiunea “influentei locale” aminteste de experienta senzitivilor, acele persoane dotate cu perceptie extrasenzoriala, si pare sa contureze o ipoteza: obiectele se pot “incarca psihic”, ele pot acumula o parte din bionergia persoanei care le-a utilizat o perioada mai lunga. De asemenea, ele corespund categoriei de fantasme obiective si sunt rare cazurile in care aceste fantome chiar au intrat intr-o comunicare cu cei care asistau la aparitie. In timp ce spiritistii considera aceste entitati ca fiind o tipologie legata inca de lumea materiala, de vechile lor obiceiuri si care, mai ales, nu realizeaza ca au trecut in lumea de “dincolo”, Comanescu scrie ca fantomele care bantuie pe trasee fixe si limitate constituie tocmai manifestari ale bionergiei stocate in obiecte.


Ce sunt fantomele?
Fantomele sunt suflete care au trăit şi a murit în această lume, dar din anumite motive au ales sau au fost forţaţi să rămână pe acest plan pământesc după moarte. Convingerea mea este că inteligenţa şi emoţiile care alcătuiesc ceea ce suntem în această viaţă supravietuiesc dupa procesul mortii. Această energie poate fi considerat sufletele noastre, energia nu poate fi distrusa dupa moarte, dar se transformă într-o altă configuraţie. Aceasta energie este detectabil de metri cu EMF ca măsurile de unităţi milligauss. Din moment ce putem măsura energia fizica emise de către aceste entităţi, ştim că fantomele nu sunt născociri ale imaginaţiei noastre cum unii sceptici sugerează.

De ce sunt Fantomele pamantene?
În primul rând, dacă în cazul în care fericiţi, va bucurati de viaţă şi duceti o viaţă normală,echilibrata emotional la momentul decesului,s-ar putea sa vedem un tunel de lumină / întuneric Ce ne-ar conduce la următorul stadiu al existenţei noastre. Cu toate acestea, dacă în cazul în care viata noastra a fost una incarcata cu emotii negative, resentimente sau dacă am ţinut sentimente sau emotii negative împotriva altor oameni in noi, putem fi prinsi aici, ancorate de energiile noastre negative. Spirite prinse aici până cand acestea trebuie să rezolve greselile sau misiunea lor completă. În al doilea rând, dacă am avut probleme de afaceri nerezolvate sau neterminate vreti să staţi până probleme acestea se vor rezolva sau termina. Să presupunem că un cuplu care a fost căsătorit de cincizeci de ani şi un soţ / soţie moare. Credeţi că soţul mort care urmează să plece şi sa lase în spatele lor iubirea. Eu nu cred acest lucru.C e se întâmplă dacă un copil moare şi se teme să intre în lumina? Copilului-spirit ii este frică, vrea la mama sa şi de aceea  isi caută mama,mergand pe jos departe de lumina. N-ai observat că unele farse sunt copil ca şi seamănă cu farse jucate de către copii.

Să-mi fie frica de fantome?
Permiteţi-mi să vă întreb, ar trebui să vă fie frică de oameni? Nu, eu nu cred. Unele fantome sunt pur şi simplu pierdute sau confuze, in cautare de ajutor. Când bântuie casa ta, ei vor sa  testeze pentru a vedea dacă acestea pot avea încredere. Ai de gând să-i judeci, să le condamnam sau sa le etichetam ca rău sau demonice. Dacă le tratezi cu respect, veţi câştiga încrederea lor şi daca vă va fi capabil să le ajutati să completeze misiunea lor sau a găsi drum spre casă. Fantomele sunt viaţă după viaţă entităţi care supravietuiesc procesului numit de noi moarte. Cred că fantomele sunt dovada că trăim din nou după moarte.

Fantomele sunt rele?
Sunt oamenii răi? Câţi oameni stii care sunt cu adevărat răi? Eu personal nu cunosc pe nimeni. Am auzit despre criminalii in serie, dar eu nu ii cunosc personal. Această logică se aplică si la fantome. Fantome sunt spirite in cea mai mare parte buna, la fel ca oamenii. Da, există oameni răi şi acolo sunt spiritele rele, dar sansele de a le avea în casa ta sunt aceleaşi ca având un criminal in serie la dumneavoastră acasă.

Cum pot detecta fantome?
 Va recomandăm să vă procurrati unul din detectoare EMF . Detectează numai câmpul magnetic asociate cu aceste anomalii de energie. Puteţi utiliza, de asemenea, un compas. Uita-te la orice abatere magnetica.Abaterile trebuie să fie între 30-45 de grade în largul de nord magnetic, în funcţie de puterea energetică a anomalie. Puteţi folosi orice fel de aparat de fotografiat pentru a fotografia aceste apariţii. Se recomandă ca Kodak Gold 400. Cel mai bun moment este de la 00:00 sau 03:00 dimineata şi în apropierea integral sau lună nouă ciclu lunar.

Cum pot documenta existenţa unor fantome?
Cea mai bună cale este de a înregistra vocile lor prin EVP. recrodings Ghost este cea mai bună dovadă a vieţii după moarte. Am metri EMF care verifică prezenţa de energie magnetică în mod normal, nu poate furniza documentele imprimate de aceste lecturi pentru studiile viitoare. Alte instrumente pot fi utilizate pentru a confirma prezenţa unui eveniment paranormal, cum ar fi masurarea temperaturi in timp real, counterss gamma, vizieră infraroşu, echipamente de noapte viziune, camere digitale, sisteme de termo şi imagistica.

Unde pot sa vad fantomele?
Uita-te prin zonele în care au avut loc lupte, accidente sau boala a ucis mulţi oameni. Vechi motive înmormântare, clădirile vechi şi locuri care sunt zvonuri pentru a fi bantuita. Am descoperit că cele mai multe case vechi sunt bântuite dar şi multe case noi. Multe cimitire vechi s-au dovedit a fi surse importante pentru bile de descarcari electrice si ectoplasmic.


Animalele de companie pot fi fantome?
Da, am înregistrat multe povesti despre animale de companie, cum ar fi câinii şi pisicile, care mor şi să rămână cu stăpânii lor după moarte ca fantome. Eu cred că aceste animale au suflete care pot rămâne aici cu noi, ca fantome. În casa noastră, avem două fantome astfel de animale de companie. De ce este ciudat să accepte faptul că animalele noastre de companie iubite nu ar vrea să rămână în urmă pentru a fi cu noi? Ei ne-a iubit şi puterea iubirii este foarte puternică, chiar şi dupa moarte.
Religia mea ne învaţă că nu există lucruri, cum ar fi fantomele. Eu nu sunt aici pentru a distruge sistemul de credinta religioas. Eu cred că ceea ce suntem învăţaţi în şcoală nu poate fi întotdeauna ceea ce se întâmplă după moarte. Religia a fost iniţiată de către om pentru om să-l ajute să se adapteze la viaţa de apoi. Nimeni nu a revenit şi a spus că ceea ce i-au fost predate este ceea ce se intampla. Aş sugera că poate moartea deschide o poarta de acces la o existenţă care poate fi mult diferita de ceea ce ne-au spus la biserica.






Foarte multi oameni sustin ca au avut contact cu lumea de dincolo si ca au intampinat fantome reale. Deobicei fantomele frecventeaza locuri semnificative pentru viata lor anterioara sau locuri de care se simteau legate.  Subiectul legat de lumea spiritelor a fost intotdeauna unul controversat. Oamenii de stiinta cauta si astazi dovezi pentru a afla daca exista sau nu fantome reale. Acestia, cu ajutorul aparatelor de specialitate au incercat sa detecteze prezenta fantomelor in zone ce se credeau a fi bantuite.Tu ce parere ai despre fantome?